A story

Tihanyi Félmaraton befutóérem

A Tihanyi Félmaraton története 2015. szeptember 26-ig nyúlik vissza. Sokat vagyunk itt, szóval egy kisebb haveri galerivel meghirdettük: aki akar, jöjjön velünk futni egy kört: se időmérés, se befutóérem, csak úgy ahogy vagyunk.
50-60 főre számítottunk, ám egészen másképp alakult és ezen azóta is csak ámulunk és bámulunk: elsőre 300, második alkalommal (2016. június 4.) pedig közel 1800(!) résztvevőjével a Tihanyi Félmaraton mára a régió egyik legjelentősebb eseményévé avanzsált. A szlogenünkből (“futni szép”) azóta www.futniszep.hu futós hírportál született, a Tihanyi érmünket egy televízióban a legszebbnek választották, majd nem sokra rá a világ egyik legnagyobb éremgyártójának hazai bemutató versenyei lettünk, s ezzel megalakult a TF és az SZF égisze alatt a www.befutoerem.hu.

Az örömbe azonban kis üröm is vegyült: a TF kis híján hétszerezte magát, ami felfoghatatlan öröm. Ugyanakkor szervezőkként erre nem voltunk még felkészülve: kimaradtak a fejlődési lépcsőfokok, nem számítottunk ilyen mértékű emelkedésre, a több száz helyszíni nevezőre és bevalljuk, hogy akaraton kívül ugyan, de hibát is elkövettünk.
Tanultunk belőle, ám maradt bennünk egy hiányérzet: ha már így hozta az élet, mit és hogyan lehetne másképpen? Mindeközben egyre többen kérdezték, lesz-e valahol az évben folytatás, és egyre több energiával töltött fel minket egy újabb felkészülési időszak gondolata, ahol tapasztalatainkat felhasználva tovább építkezhetünk: így jött Szigliget, az északi parti Monte Carlo, ahol 2016. október 1-én megszületett a TF őszi kistestvére, a Szigligeti Félmaraton. Úgy voltunk vele, ha Tihanyban kezdtünk, sehol máshol nem folytatjuk, mint itt. A történet a régi maradt: az ország legszebb helyein futni – igen tudjuk, hogy elfogultak vagyunk…:)

Az új koncepcióban az SZF már létszámkorláttal lett meghirdetve, mely rekord idő, 32 óra(!) leforgása alatt telt be július 2-ről 3-ra! Fantasztikus érzés volt! A rendszert, amit korábban használtunk, alapjaiból építettük újjá és úgy érezzük, hogy ezzel jó döntést hoztunk. Azóta a verseny közel 1000 fővel lement, és aki eljött, tudja milyen volt… Mára már megvan az új időpont is, szeptember 16-án rajtol majd el másodszorra a kisöcsi.

A TF és az SZF-től függetlenül a civil életben – merthogy tök más területen dolgozunk – azt tanultuk meg eddig, hogyha valamit valaki igazán akar, akkor előbb vagy utóbb, de azonos érdeklődésű és azonosan motivált emberek veszik körül. Akik nem ilyenek, azokkal mi amúgy sem szeretnénk semmit kezdeni. Mondhatnánk úgy is, hogy az azonos érdeklődésűek útjai egy pontban előbb vagy utóbb metszeni fogják egymást. Őszinte örömünkre ezúttal is így történt, és hálával gondolunk a mára már 50-60 fős csapatunkra, barátainkra, támogatóinkra, akik hisznek, hittek egy 0-ról induló kezdeményezésben és akik nélkül nem ott tartanánk, ahol… Így különösképpen a Tihanyi Önkormányzatnak, amiért támogatásukkal megvalósulhat az esemény!

Szóval mindent összevetve nem így indult. Azt mondjuk tudtok, hogy az életnél nagyobb ceremóniamestert a világ nem látott, így most itt tart a dolog. Ez a mi történetünk, így lettünk mi “versenyszervezők”.

 Tihany, 2016. október 22.