Richard Nerurkar Nagy-Britannia legsikeresebb maratoni futója (2:08:36) volt a 90-es években. 2000-ben kiadott „Maratoni futás mindenkinek” című könyvében számos hasznos tanácsot ad kezdő és haladó maratonfutók számára egyaránt. Nézzük, mit tanácsol Nerurkar az étkezéssel kapcsolatban!

A legfontosabb tanács, hogy a futásra úgy kell tekintenünk, mint életünk szerves részére. Sportolónak lenni egy napi 24 órás állás, azaz a jó eredmények eléréséhez nem csak az edzések alatt, hanem azokon kívül is úgy kell élnünk, hogy szervezetünknek megadjunk mindent, amire szüksége van. Tehát megfelelően kell táplálkozni és pihenni is.

“Az üres zsákot nem lehet felállítani.” – mondják az afrikaiak, és ez a mondás a sportolókra fokozottan érvényes: a rendszeres edzésekhez nagyon sok energiára van szükség. De nem csak a bevitt kalóriamennyiség számít. Figyelnünk kell arra is, hogy az arányokat eltaláljuk, azaz a megfelelő táplálékfajtákat a megfelelő mennyiségben fogyasszuk. Nerurkar szerint érdemes a táplálkozás területén is követni az afrikai futókat, akiknek étrendje szénhidrátban gazdag, zsírban szegény és mérsékelt mennyiségű fehérjét tartalmaz.

Ezen felül az értekések időzítése is fontos. Figyeljünk oda, hogy lehetőség szerint nap közben sose legyen üres a gyomrunk, tehát energiaszintünk maradjon állandó. Általános tapasztalat, hogy edzés előtt két órával már nem tanácsos enni, mert ez túlságosan megterheli a gyomrot. Edzés után viszont javasolt minél gyorsabban, ha lehetséges, egy órán belül, megkezdeni a tápanyag-utánpótlást, hiszen a szervezetünknek szüksége van az energiára a minél gyorsabb regenerálódáshoz. Futások után minél gyorsabban együnk mindig egy keveset, pl. néhány pirítóst vagy teasüteményt, esetleg egy banánt és öblítsük le egy pohár vízzel vagy gyümölcslével.

Szervezetünk üzemanyagellátó-rendszerének megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátra van szüksége, hogy a kemény edzésekhez szükséges energiát biztosítani tudja. A napi kalória bevitel nagyjából 60-70%-a származzon tehát szénhidrátokból. Javasolt a kenyér, a főtt tészta, a burgonya, a rizs és a különféle gabonapelyhek fogyasztása. Javasolt minden étkezéshez egy kevés gyümölcs elfogyasztása is.

Szervezetünknek bizonyos mennyiségű zsírra is szüksége van az energiaszerzési és a regenerálódási folyamatok során. Ezért, még ha szeretnénk is fogyni, figyelnünk kell arra, hogy 10-20%-nyi zsírt tartalmazzon étrendünk. Vannak egészséges és kevésbé egészséges zsírok, mi törekedjünk lehetőség szerint az egészségesebb (telítetlen) zsírsavakat tartalmazó ételek választására, mint például a halfélék, az olivaolaj és a napraforgóolaj. Kerüljük az egészségtelenebb, telített zsírsavakban gazdag ételeket, mint a chips, keksz, olajban sült ételek, zsíros tejtermékek vagy a majonéz.

A fehérjék tegyék ki napi kalória bevitelünk fennmaradó 15-20%-át. Ezek többek között a test regenerálódásánál, a szervezet felépítő, helyreállító folyamataiban elengedhetetlenek. A fehérjebevitelnél próbáljunk figyelni az étel zsírtartalmára is: egy nagy szelet kövér hús nem a legjobb választás, mert bár kétség kívül tartalmazza a szükséges fehérjemennyiséget, túlontúl nagy a zsírtartalma. Inkább olyan fehérjeforrásokat válasszunk, mint a sovány vörös húsok, a baromfihús, a hal, a tej, a sovány sajtok, a tojás és a hüvelyesek (pl. tofu, szójabab).

Ha kemény edzéseket végzünk, érdemes hetente egyszer ellenőrizni testsúlyunkat, hogy ellenőrizzük, nem eszünk-e túl keveset vagy éppen túl sokat. Cél ilyenkor a testsúly állandó szinten tartása. Ugyanez a módszer alkalmas annak ellenőrzésére is, hogy elengedő folyadékot fogyasztunk-e hosszabb (különösen meleg időben végzett) edzések alatt. Ha edzés utáni testsúlyunk kisebb, mint az edzés előtt, valószínűleg elégtelen volt a folyadék utánpótlás, tehát legközelebb többet kell innunk. Ugyanígy az elégtelen folyadékbevitel jele lehet a sötét sárgává váló, azaz „besűrűsödő” vizelet is.

Mintamenü
Nézzük meg mindezt a gyakorlatban! Íme egy Nerurkar-féle mintamenü a maratoni felkészülés egyik napjára:

Reggeli: 1 pohár narancslé, gabonapehely + banán + sovány tej, pirítós margarinnal és mézzel vagy lekvárral, tea vagy kávé
Tízórai: alma és gyümölcstea
Ebéd: sajtos-sonkás szendvics + paradicsom, sovány joghurt, kiwi,1 pohár víz
Uzsonna: teasütemény + dzsem, egy csésze tea
Vacsora: spenótsaláta, grillezett halfilé + rizs + brokkoli, egy szelet répatorta, kamillatea.

A fenti menüből a tízórai vagy az uzsonna elhagyható, attól függően, hogy mikor végezzük az edzésünket.

Szénhidrátfeltöltés

Fontos a szervezet glikogénraktárainak (szénhidrát-készletének) teljes feltöltése a hosszú verseny előtt, hogy minél kevésbé kényszerüljön szervezetünk a jóval kevésbé hatékony zsírból történő energianyerésre támaszkodni verseny közben. A feltöltést érdemes már a verseny előtt három nappal megkezdeni, azaz ha vasárnap van a maraton, már pénteken és szombaton is fogyasszunk szénhidrátban gazdag ételeket. Fontos, hogy ilyenkor igyunk is többet, ezzel segítve szervezetünket a megnövekedett szénhidrátmennyiség feldolgozásában.

Ha jól megvacsoráztunk verseny előtti este, akkor a rajt reggelén már nem kell sokat enni. Nerurkar pl. ilyenkor egy pohár narancslevet, pár szelet mézes pirítóst és egy csésze teát fogyaszt, de mindig legalább 3 órával a rajt előtt.

Folyadékbevitel futás közben

A versenyt megelőző napon 2-3 liter folyadékot is érdemes fogyasztani, sőt még a verseny reggelén is javasolt több deci folyadékot meginni, persze nem egyszerre. Nerurkar pl. a verseny előtti két órában rendszeresen iszik pár korty energiaitalt, és az ivást csak a rajt előtt 30 perccel hagyja abba. A maraton során fontos, hogy rendszeresen igyunk, mondjuk 5 km-enként egy keveset. Ihatunk vizet vagy energiaitalt, a lényeg,hogy ne hagyjuk, hogy kialakuljon a szomjúságérzet, mert az már azt jelzi, keveset ittunk, elkezdtünk kiszáradni!
Verseny után minél gyorsabban folytassuk a folyadékbevitelt!

Mindenkinek magának kell kikísérleteznie a számára megfelelő verseny közbeni frissítést. A kísérletezést azonban sose versenyeken végezzük, erre legmegfelelőbbek a laza hosszú edzések! A cél az legyen, hogy a maraton napján úgy álljunk oda a rajthoz, hogy a tervezett kilométer részidők mellett azt is pontosan tudjuk, mikor mit fogunk enni és inni!

 

Forrás:
http://edzesonline.hu/cikk/528/egy_profi_velemenye_futok_helyes_taplalkozasarol
http://southernrunningguide.com/images/news/2010/richard_nerurkar.jpg